Българската агенция по безопасност на храните ще извърши проверка по отношение на изнесената информация от „Сдружение за качествена и безопасна храна“ за установени отклонения в четири марки овче сирене, предлагани на българския пазар. Само едно от пет изследвани и предлагани на пазара овчи сирена наистина съдържа само овче мляко, останалите са произведени от мляко – смес от овче и краве. Това каза председателят на Управителния съвет на „Сдружение за достъпна и качествена храна“ Андрей Велчев: „Проверката ни е инициирана от множество сигнали. При нея ние тествахме в акредитирана международна лаборатория пет най-популярни български марки овче сирене. Проверката констатира, че само едно от общо пет сирена отговаря на стандарта да е изключително и само произведено от овче мляко…  Това въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт една от най-високите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко. Част от потребителите купуват именно овче сирене заради алергии или по лекарско предписание и при тях наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми. Млечните продукти по принцип са алерген и всеки един млечен продукт може да предизвика всякакъв тип алергични реакции.

Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент един литър овче мляко е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва“, допълни Велчев От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че ще бъдат извършени проверки в млекопреработвателните предприятия по отношение на вложените суровини, включително пробовземане. В случай, че резултатите бъдат потвърдени, БАБХ ще предприеме административнонаказателни мерки към производителите, допуснали подвеждане на потребителите. Законът за храните предвижда санкция за нарушителите в размер от 2 000 до 4 000 лева, при първо нарушение.

по Радио Видин, снимка БТА