Вярвам, че въпреки тежкото наследство и заварените договорки, ЦИК и служебното правителство ще положат всички усилия, така че да се гарантира машинният вот на предстоящите избори. Възвръщането на доверието в изборния процес е основна задача както на ЦИК, така и на служебното правителство, и вярвам, че тук ще се предприемат всички необходими стъпки, за да имаме честни, прозрачни и свободни избори. Това каза пред журналисти в Пловдив президентът  Румен Радев, запитан дали недоставените все още 1600 машини ще затруднят гласуването на 11 юли. На въпрос какво очаква от Съвета по сигурността днес, Радев каза, че голяма част от тези анализи, които се правят в момента, и решенията, които се вземат, са именно в посока към основните задачи на това служебно правителство – честни, прозрачни, свободни избори, и мисля, допълни той, че ще има мерки в тази посока.

Помолен да коментира „доколко дълбоко трябва да се стигне от българска страна в отговор по наложените санкции по закона „Магнитски“, президентът каза, че това е прецедент за Европейския съюз /ЕС/. Виждате, че 10 години ние уж вървяхме към европейско развитие на България, а се озоваваме в един момент редом с Уганда, Судан и Саудитска арабия, заяви той. Няма ясна нормативна база за страна съюзник, страна член на ЕС и на НАТО, попадаща под такива тежки санкции, точно как да се действа, коментира държавният глава. Но, подчерта Румен Радев, „едно категорично трябва да е ясно – че служебното правителство е длъжно да предприеме марки, които да минимизират риска за държавните институции, за българските граждани във финансово отношение. И такива мерки са вземат. Разбира се, много внимателно, много прецизно, в рамките на закона“.

Аз мисля, че ще бъде противоконституционно, ако държавата не може да защити своята финансова сигурност и финансовата сигурност на българските граждани. Така Радев  коментира въпроса дали няма да се нарушат конституционните права на лица и фирми, включени в т.нар. черен списък. Тук трябва наистина да се действа много внимателно спрямо гражданските права, но трябва абсолютно да сме наясно, че сме длъжни да защитим финансовия интерес на страната, ако държавни бюджетни организации, държавни дружества, по някакъв начин на свързване, при бъдещи действия, попаднат под тези санкции, добави той. Това, според него, означава, „че не сме си свършили работата“. Продължаваме търсим  решение в рамките на закона, каза Радев.

По повод на предстоящото начало на предизборната кампания Румен Радев каза: „На политическите партии ще повторя своите предишни призиви. Да бъдат много внимателни, да търсят обединение около ценности, около приоритети, да не бързат да се нападат необмислено едни други, защото ще се срещнат след това в парламента и ще бъдат изправени пред най-трудната и важна задача – да съставят правителство.“ България трябва да има правителство след тези избори, категоричен бе Радев. Той посъветва партиите, когато вземат отношение една спрямо друга, да мислят през тази призма – как, като влязат в парламента, ще правят правителство заедно, как ще се обединят около тези най-важни за страната приоритети. Държавният глава пожела на участниците в изборите успех и една открита и разумна кампания.

снимки БНР и Марица, видео https://www.facebook.com/President.bg/