Дания има нов монарх. Крал Фредерик Десети се възкачи на престола. Той наследява майка си Маргрете Втора, която след 52 години на трона абдикира официално в полза на 55-годишния си син. 83-годишната кралица обяви изненадващо в новогодишната вечер, че планира да стане първият монарх на Дания от близо 900 години, който доброволно се отказва от трона.

Така пред очите на над 100 хиляди души, изпълнили централните улици на Копенхаген, от балкона на двореца Кристиансборг премиерът Мете Фредериксен обяви възкачването на трона на крал Фредерик Десети. Това е най-големият син на 83-годишната кралица Маргрете, която по-рано подписа декларация за абдикация. Кралицата, която има одобрението на над 80 на сто от сънародниците си, обяви изненадващото си решение в новогодишната си реч. Случаят е безпрецедентен в 900-годишната история на датската монархия.

Нейният ръководител и държавен глава има предимно церемониална роля в рамките на политическите процеси, но също така подписва новите закони, формално ръководи съставянето на ново правителство и редовно се среща с кабинета. Съпругата на 55-годишния Фредерик, родената в Австралия Мери, стана първата кралица на Дания, която няма благородно потекло.

по БНР, снимка ЕПА