Наблюдава се трайна тенденция за увеличен брой на излекувани от COVID-19 спрямо новозаразените. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки. Излекуваните за изминалото денонощие са 2933, а новите регистрирани случаи на коронавирус са 1729.


Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да могат здрави да посрещнат ваксината и благодарение на ваксинацията да успеем да постигнем колективния имунитет и да преборим това заболяване, каза министърът.


Налице е оптимистична тенденция за постепенно намаляване на заболяемостта и на смъртността, отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Искаме да поддържаме тази тенденция трайна, стабилна, което ще ни даде възможност за решения за промяна на мерките, допълни той.


В началото на брифинга Костадин Ангелов връчи златен знак на Министерството на здравеопазването на Ценка Досева – най-възрастната медицинска сестра, която продължава да работи. От името на правителството и премиера министърът благодари на всички медицински сестри, акушерки и специалисти по здравни грижи за подкрепата. За нас и за болните вие сте незаменими, каза Ангелов. „