Очаква се да пристигнат в България 4,5 милиона от ваксините на „Астра Зенека“, които ще стигнат за ваксинирането на 2,5 милиона български граждани, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов при посещението му заедно с министър-председателя Бойко Борисов в болницата в Гоце Делчев. Първата доставка е 500 000 дози, посочи Ангелов.

Около 310 млн. лева са дадени само за ваксини, добави премиерът Борисов. Отделно са дадени пари и за докторите на първа линия, за сестрите, за личните лекари, за лекарства, за дезинфектанти. „Сигурно милиард минахме в тази пандемия“, допълни той. Министър-председателят изтъкна, че масовото ваксиниране в България ще бъде доброволно и безплатно.

„Разполагаме с необходимия ресурс, защото приходните агенции работят много добре и така реализираме всички тези огромни плащания. 15 милиона бяха осигурени за тестове, но и 15 милиона лева за дезинфектанти, 30 милиона – за „Ремдесивир“, с който медиците лекуват българските пациенти с COVID-19″, изтъкна министър-председателят Борисов.