Замърсяването на въздуха увеличава риска от необратима загуба на зрение.Това показват резултатите от дългосрочно проучване.

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) е основната причина за слепота сред хората над 50-те години в по-богатите нации, като приблизително 300 милиона души се очаква да бъдат засегнати до 2040 г. Известните рискови фактори включват възраст, тютюнопушене и генетика. Сега изследователите са направили връзка между AMD и замърсяването на въздуха, за което вече е известно, че крие множество рискове за здравето, между които сърдечни и белодробни заболявания.

Според публикация в „British Journal of Ophthalmology“, изследователите са анализирали данни на над 115 000 участници, които не са имали проблеми с очите в началото на периода на изследване през 2006 г. Официалните данни за трафика и нивата на азотен оксид и малките прахови частици са били използвани за изчисляване на средногодишните нива на замърсяване на въздуха на местата на живеене на участниците. Те били тествани няколко години по-късно за проблеми със зрението. Общо 1 286 участници са диагностицирани с AMD в края на периода на изследване. След отчитане на други влияещи фактори, включително основните здравословни условия и начин на живот, излагането на фини прахови частици е свързано с 8% по-висок риск от индивидуално заразяване с AMD.

Световната здравна организация изчислява, че замърсяването на въздуха е причина за най-малко 7 милиона смъртни случая всяка година. Миналата седмица отделно проучване изчисли, че намаляването на замърсяването на въздуха до препоръчаните от СЗО нива може да предотврати над 50 000 смъртни случая годишно в цяла Европа.