Министерството на външните работи ще  търси диалог с румънската страна за облекчаване на работата на Граничния пункт „Дунав мост 2“. На среща  в Министерството на транспорта бяха обсъдени мерки за облекчаване на преминаването на товарните автомобили през сухопътните граници на излизане от България. Като основна мярка министърът  на транспорта Георги Тодоров  посочи, че ще бъдат сформирани експертни групи, които още следващата седмица ще започнат работа на граничните пунктове, където заедно с колегите си ще разгледат възможностите за подобряване на ефективността. Работата ще стартира от Дунав мост 2.

По време на срещата бе обсъден и вариант за разделяне на пълните и празни товарни автомобили, което ще доведе до частично облекчаване на трафика. „През следващия месец се очаква още по-засилен трафик. Надяваме се до началото на следващия месец да намерим максимално бързо решение“, отбеляза транспортният министър.

Към момента увеличението на трафика на Дунав мост 2 е с 15 % спрямо 2019 г. Част от причините за това са повишените пътни такси на територията на Република Сърбия, както и проблеми на сръбско-хърватската граница, които срещат българските превозвачи. Изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски заяви, че в много от случаите причините за забавянето не са от българската страна. На ГКПП „Видин-Калафат“ проблемът е на територията на Румъния, а при Русе-Гюргево се извършват обстойни проверки на товарните автомобили за наличие на емигранти. Проблемите са различни и затова ще се търсят решения на място. Към днешна дата най-затруднено е преминаването на Дунав мост 2 при Видин, където опашката е около 7 км, като се спират товарни автомобили и на територията на област Монтана. На Русе опашката е около 5 км, а камионите се спират на Бяла. Това са най-натоварените ГКПП-тата на изход от страната“, коментира Бойко Рановски.

 В срещата участваха директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Деян Моллов, Веселин Пейков от Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, директорът на дирекция „Консулски отношения“ Данчо Мичев, изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски и представители на браншовите организации в автомобилните превози на товари.