Кметът на Община Видин д-р Цветан предостави наградата от националния конкурс „Сграда на годината 2020“ за обект „Консервация, реставрация и експониране на сградата на „СУ Цар Симеон Велики“, връчена в категория „Социална инфраструктура – сгради образование” на  изпълняващия длъжността директор на СУ „Цар Симеон Велики“ Ирена Гъркова.

„Позволете ми да връча на екипа на гимназията и посмъртно на най-заслужилия човек, който три мандата назад стартира проекта за реновиране на сградата – Венци Станев. Искам този приз да краси училището и да ни напомня за него, за огромния му авторитет и огромното му желание една от първите пет построени гимназии в България да се реновира. Посвещавам тази награда на него“, заяви д-р Ценков. Той допълни, че Видинската община е кандидатствала в националния конкурс за първи път с обект за устойчивата градска среда и с още две сгради, като изрази убеждението си, че Видин все повече ще влиза в полезрението на България и на Европа. След това той връчи приза на ръководството на училището и на семейството на Венцислав Станев. „За Венци училището беше дом. Той наистина вгради своята душа, своя дух и остави своя отпечатък в училището като сграда, като организация и взаимоотношения между колегите и дълбоко се надявам, че винаги ще го помним с това“,каза съпругата му Нели Станева и благодари с вълнение.

 От името на учители и ученици благодарност изрази също Ирена Гъркова: „Приемам тази награда като награда за всички наши усилия и наистина като един паметен знак за Станев, който отдаде, за съжаление последните си години в образованието, на превръщането на това училище не само в най-доброто, но и в най-красивото“.  

При провеждането на официалната церемония за връчването на наградите в националния конкурс „Сграда на годината 2020“, която се състоя на 21.12.2020 г. в София, д-р Ценков заяви, че отличието за СУ „Цар Симеон Велики“ трябва да отиде при учителския колектив и неговото място е в учебното заведение. Статуетката вече е в своя дом и ще стане част от историята на най-старото училище във Видин.

В началото на месец декември Венцислав Станев, директор на СУ „Симеон Велики“ не успя да се пребори с коронавирусната инфекция и почина. Той близо 20 години е директор на средното училище „Цар Симеон Велики“ във Видин, активен общественик и бивш общински съветник. Учебното заведение е с над 135-годишна история.