На завоя на река Дунав при Видин по алеята, която води към крепостта „Баба Вида“ погледът ви първо ще съгледа джамията на Осман Пазвантоглу, със сърце на върха, за което историците казват, че е връх на пика всъщност. След това е църквата „Свети Николай Чудотворец“, съхранила стогодишно сребърно кандило във формата на кораб. Продължавате още сто метра по тази алея и ви посрещат стените на Синагогата, където светлината се пречупва в невероятно красивите разноцветни прозорци на юдейския храм. В един триъгълник от стотина метра близо до брега на Дунав вярващите от трите най-големи световни религии са си дали среща през вековете с мир.

Най-старата видинска Синагога е била разрушена по време на Руско-турската война през 1877 – 1878 г. От отсрещния бряг на река Дунав румънските войски са обстрелвали Видин с артилерия, разрушени са били много от джамиите, но е пострадала и Синагогата. Местните евреи, както и евреи от цялата страна правят дарения за да бъде издигнат нов храм. На 28 септември 1894 г. Видинската Синагога е открита. В освещаването участва д-р Мордехай Грюнвалд, главен равин в България. Видинската Синагога е втора по-големина в страната, след Софийската, но е по-красива.

Изградена е по подобие на Синагогата в Будапеща. Чешкият скулптор Макс Верих, който по това време е преподавател във Видин е автор на красивия олтар, оцветен в синьо, червено и бронз. Сграда има кръгъл прозорец с желязна решетка във вид на 6-ъгълна звезда е поставен в центъра на аркадата. Четирите кули на фасадата са с арковидни прозорци, събрани по двойки, с цветни стъкла и фина декоративна решетка.

Днес от изяществото на тази сграда не е останало почти нищо. След 1950 година в Синагогата няма служби, тя престава да бъде храм и е използвана от местната власт предимно като склад. През 1970 г. е оценена акустиката на сградата и се решава да бъде превърната в концертна зала. По това време сградата все още е цяла, запазени са красивите прозорци, изящните решетки, скъпите лампиони. Следват години на пълна разруха за тази сграда.

През 2017 г. собственикът на синагогата – Организация на евреите в България „Шалом“, на общо събрание дари сградата на община Видин. Изработен е план за реконструкция на сградата, като от Видинската община вече
са кандидатствали с проект за обновяване на Синагогата. Така след реализиране на проекта синагогата ще стане отново част от съвременния облик на дунавския град и символично ще бъде мост между миналото, настоящето и бъдещото развитие на Видин.