Вежди Рашидов бе избран за председател на Народното събрание. Той бе номиниран от четири партии по време на председателски съвет по-рано днес. Той събра 139 гласа подкрепа, 73 гласуваха „против“. ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход“ подкрепиха кандидатурата на председателстващият тържественото заседание. Формално Рашидов бе номиниран от Корнелия Нинова от БСП, която е била упълномощена от другите парламентарни групи да представи кандидатурата на най-възрастния депутат. „Обединихме се около кандидатурата на единствения, който вчера успя да обедини българското Народно събрание“, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ. Спор в пленарната зала предизвика почивка, поискана от Асен Василев от ПП, който бе изненадан от кандидатурата на Вежди Рашидов. „Вие не бяхте на председателския съвет, но Кирил Петков беше там, какво има да се обсъжда кандидатурата на Вежди Рашидов“, контрира Атанасова. Кирил Петков защити решението на Василев за почивка с мотива, че от ПП са били изненадани, че кандидатурата на Рашидов идва от БСП.

Кандидатурата на Рашидов е консенсусна между 4 партии, не идва от БСП, отговори Георги Свиленски от БСП. Мустафа Карадайъ подкрепи Свиленски с думите, че „ПП идват само да рушат. Изненадата за тях не е изненада, а са изненадани, че ще има мнозинство, което вече намира изход от кризата, и те вече разбират, че не им се полага ей така всичко на тепсия, и че не са единствените носители на истина, правота и справедливост“, коментира лидерът на ДПС. „Явно това НС ще има много кратък залог, но нека не сме заложници на нечии прищевки и да не рушим авторитета на НС“, призова още Карадайъ. Какво ще се случи, ако почивката е след гласуването, попита и Йордан Цонев от ДПС. Е това бон тон ли е, попита той. Аз съм добронамерен човек и съм поставен между чука и наковалнята. Винаги малцинството трябва да отстъпва на мнозинството. Пристъпваме към гласуване и каквото сабя покаже. Разчитам всички да гласувате по съвет – кой, както иска, заключи председателстващият Вежди Рашидов. Кандидат за поста бе и Цвета Рангелова от „Възраждане“, която събра 29 гласа подкрепа, и 71 против, 137 се въздържаха.

60% ме упрекнаха, че съм отказал да съм председател, а 60% искат да има държава и парламента. А тези години 100% след като съм бил 6 мандата депутат и два пъти министър ми се искаше да се отдам на внуците си. Това заяви Вежди Рашидов в реч след избирането му за председател на НС. Госпожа Нинова ме номинира, защото е национално отговорен човек. Аз й казах бих приел само ако има мнозинство. Защото колкото и да е къс този парламент, да започвате да работите, защото хората ще бъдат много унизени и гладни. Ваше задължение е да се грижите за тези хора, чувайте болките им, защото ще изкрещят в един момент, каза Рашидов. Не е честно да се шегуваме с народа три дена. Тези ръкопляскания, които правихте, не сме в театър, тук сме за да работим, за да излезем с правилно решение. Ще жертвам част от моите останали години в името на българския народ, аз ще умра на тази земя, тя е свещена за мене, каза Рашидов. Обещавам, че ще се опитам да работя с всички вас, обещавам да съм консенсусен, да се вслушвам в думите ви, намалете перченето, пречи ви, не ви помага. Влагайте повече разум. Хората чакат вашите решения, заяви още Рашидов.