Великобритания одобри ваксината на компанията АстраЗенека съвместно с Оксфордския университет. Тя показала 70% ефективност при клиничните изпитания. Според Европейската агенция за лекарствата ваксината едва ли ще бъде одобрена за Евросъюза през януари.

Лондон е поръчал 100 милиона дози от препарата – достатъчно за имунизация на 50 милиона души, а заедно със заявените дози от ваксината на Пфайзер и Байонтех, Обединеното кралство може да ваксинира цялото си население.

Сега се очаква на 6 януари одобрение да получи ваксината на компанията Модерна. Германските здравни власти призоваха Европейската агенция за лекарствата към бързо одобрение на британската ваксина. Европейските държави се опитват бързо да ускорят доставките за имунизация.

В Германия ваксинираните вече са 78 000, но недостигът на дози се усеща вече в някои центрове. Днес страната за първи път надхвърли черния праг от 1000 смъртни случаи дневно. Здравният министър Йенс Шпан намекна за дълга карантина.

Ситуацията в източна Франция продължава да се влошава и властите се канят да затегнат ограничителните мерки. В град Нанси са заразени 247 на всеки 100 000 души население, почти двойно на средната статистика за страната. Френското правителство е критикувано за бавното ваксиниране. Имунизациите започнаха в неделя и до днес по-малко от 100 души са получили първа доза. За сравнение броят на ваксинираните във Великобритания вече е стотици хиляди, а в Съединените щати над 1 милион.