Изглежда, че ваксината Pfizer / BioNTech срещу COVID-19 предпазва от мутацията, открита в два силно заразни варианта на коронавирус, разпространени от Обединеното кралство и Южна Африка. Ново изследване предполага, че мутацията N501Y, която предизвиква глобално безпокойство, може да се пребори с антителата, предоставени от ваксината Pfizer.

N501Y е лека промяна на едно място на протеина, който покрива вируса – което се смята, че е причината covid-19 да може да се разпространяват толкова лесно. Повечето от ваксините, които се разпространяват по целия свят, обучават тялото ни да разпознава този променен протеин и да се бори с него.

Pfizer е работил с изследователи от Медицинския клон на Университета в Тексас в Галвестън за лабораторни тестове, за да провери дали мутацията е повлияла на способността на ваксината да го направи. Те използваха кръвни проби от 20 души, получили ваксината, направена от Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, по време на голямо проучване на ваксината.

Антителата от тези получатели на ваксина успешно се борят с мутациите на вируса в лабораторни условия, според изследването, публикувано късно в четвъртък. Проучването засега е само предварително и все още не е потвърдено от други учени. Главният научен директор в Pfizer, д-р Филип Дормицер заяви, че това е много успокояващо откритие. Втора мутация на варианта в Южна Африка, наречена E484K, обаче не била част от изследването.

Вирусите постоянно претърпяват незначителни промени, тъй като се разпространяват от човек на човек. Учените са използвали тези леки модификации, за да проследят как коронавирусът се е движи по света, откакто е открит за първи път в Китай преди година. Британски учени заявиха, че вариантът, открит в Обединеното кралство, който се е превърнал в доминиращ тип в някои части на Англия, все още изглежда е податлив на ваксини.

Д-р Антъни Фаучи, най-добрият експерт по инфекциозни болести в САЩ, наскоро заяви, че ваксините са предназначени да разпознават множество части от протеина на вируса, което прави малко вероятно една мутация да бъде достатъчна, за да ги блокира. Но учени по цял свят провеждат изследвания с различни ваксини, за да разберат дали това е така.

Според д-р Филип Дормицер ако в крайна сметка ако вирусът мутира много, ваксината ще се нуждае от корекция – подобно на ваксините срещу грип, които се коригират за очакваните щамове през годините. По думите му, ваксината е направена с част от генетичния код на covid-19, лесна е за промяна. Това е само началото на текущото наблюдение на вирусните промени, за да се види дали някой от тях може да повлияе върху покритието на ваксините.

По материали на Euro News / Франция и AFP / Франция