Работната група при Белия дом, занимаваща се с проблемите на борбата с пандемията, предупреди за възможна поява на територията на САЩ на нова мутация на коронавируса, койято започва да ускорява разпространението си, съобщи CNBC. Според документ, получен от телевизията, с появата на тази нова мутация експертите свързват почти резкия ръст на заболеваемостта от ковид-19 в САЩ в сравнение с пролетта и лятото, когато е циркулирал предишен вариант на вируса.

Според университета Джонс Хопкинс до този момент в САЩ за регистрирани 21 776 072 случая на заразяване с коронавируса, като са починали 367 635 души. САЩ остават на първо място по брой на заразените и на починалите.

Новоизбраният президент Джо Байдън, обяви вчера като една от първите си задачи да осигури повече ваксини срещу вируса и да ускори ваксинацията на населението, която изостава от набелязаната федерална програма. Според нея още до края на 2020 г. в страната трябваше да има 20 млн. ваксинирани хора, а до вчера в САЩ само 6 млн. бяха получили първата доза от ваксината.