За поредна година в Народно читалище „Постоянство 1856” бяха връчени наградите на отличените автори в 16-то издание на Националния литературен конкурс „Яна Язова“.

Разказът „Реванш” на Ваня Йорданова от София и стихотворението „Не падай ниско” на Михаела Рашева от Габрово спечелиха първа награда в разделите за разказ и поезия. Отличените автори бяха наградени с парични премии от 200 лева, а наградите връчиха  председателят на читалището Недялка Трайкова и Анжело Иванов, директор Дирекция „Хуманитарни дейности и международно сътрудничество” в Община Лом

Журито присъди втора награда на Лилия Любенова-Димитрова от Лом за разказа „Нищо ново под слънцето” и трета на Михаела Илиева от Павликени за „Звателен падеж”. Маргарита Бурмова от София и Стоян Антов от Лом пък бяха отличени с второ и трето място в поетичния раздел за стихотворенията „Жена” и „Тук си”. Паричните премии и в двата раздела са 150 лева за втора награда и 50 лева за трета. Тази година специалната награда за есе на тема „Моят роден град Лом” беше присъдена на петокласничките Андреа Илиева и Симона Стефанова от ОУ „Константин Фотинов”, както и на седмокласниците Галена Георгиева и Теодор Георгиев от същото училище. Младите автори също бяха поощрени с парични премии от 30 лева и грамоти. 
По повод 110 години от рождението на Яна Язова беше излъчен документален филм за нейния живот. Лентата е дело на ученичката Теодора Милева от София. 

Във филма присъстват кадри на оригинални писма, ръкописи, албуми, съхранявани в Държавни архиви, както и интервюта с изявени специалисти по темата като д-р Петър Величков и Катя Зографова. Йорданка Тушанска от библиотеката към читалището благодари на всички творци, изпратили свои произведения за участие в тазгодишния литературен конкурс. Тя изказа и сърдечна благодарност на Петър Величков, Маргарита Михайлова и Соня Белева, членове на журито, които и тази година прегледаха и оцениха голям брой творби от страната и чужбина.

 Наградите в 16-то издание на Националния литературен конкурс „Яна Язова“ бяха осигурени от Община Лом и Народно читалище „Постоянство 1856”.