Усложнена остава обстановка в страната заради обилните валежи от сняг и дъжд. За момента няма данни за тежки катастрофи в страната. През изминалата нощ у нас  на много места в резултат на силния вятър имаше паднали клони на дървета и свличане на земни маси, които затрудняваха движението. Екипите на пожарната отстраняваха проблеми в района на Железница, пътят Видин – Монтана, както и АМ „Хемус“, където камион се завъртя и затвори движението на 43-ти километър.

Хасково

Повишаване на нивото на водата се отчита в река Марица при Димитровград, Харманли, Свиленград и Симеоновград, съобщиха от областната администрация в Хасково. По данни на оперативните дежурни по общини към обяд днес, въпреки повишението, никъде не е достигнат жълтият праг на предупреждение. Нивото на река Сазлийка при Симеоновград и на язовир Ивайловград също са под жълтия праг на предупреждение, допълват от администрацията.

Перник

Мръсотия се излива от канализацията по улиците на град Батановци, съобщи кметът на населеното място Радослав Петров. Заради повишеното ниво на река Струма канализацията, която е заустена в нея е започнала да връща и мръсотията изтича отвсякъде, обясни кметът. Наводнен е целият квартал „Средорек“. Проблеми има и с увеличеното ниво на река Конска. Водата е заляла мазета и дворове в Божилова махала. Сутринта дерето е било почистено.

Смолян

Силният вятър е повалил дървета върху автомобили в Пампорово, съобщиха от курорта. При инцидента не са пострадали минувачи.
Дърветата са паднали върху паркирани коли в близост до апартхотел. Поражения има върху пет автомобила, единият от които не е в движение. Стоварилите се дървесни стволове са отстранени от екипи на пожарната.

Добрич

В Добрич са паднали 24 литра валежи на квадратен метър през последното денонощие, съобщиха от областния съвет по сигурност. При продължаващия дъжд засега няма подадени сигнали за сериозни инциденти в региона.

Сливен

Над 20 л/кв. м е падналият дъжд през последните денонощия в община Сливен, съобщиха от общинския отдел „Обществен ред, управление при кризи и oтбранително-мобилизационна подготовка“. Реките са с нормалното си ниво, язовирите се пълнят без опасност от преливане. Няма затворени пътища, както и места без ток и вода.
Повишило се е нивото на язовир „Жребчево“, като към момента в него има 139 милиона куб. м вода при пълен капацитет на водосбора 400 милиона куб. м. От 8 на 12,7 млн. куб. м се е покачило нивото на язовир „Асеновец“, който снабдява с питейна вода областния град.

Монтана

Старопланинският проход Петрохан, който свързва Монтана и Берковица със София, продължава да бъде затворен за движение в двете посоки, съобщиха от Областното пътно управление в Монтана.
По шосето в прохода все още има паднали дървета, които се отстраняват. В момента температурата в прохода е минус 2 градуса, снежната покривка е 15 сантиметра. Всички пътища в останалата част на област Монтана са почистени, опесъчени и са проходими при зимни условия, уточниха от пътното управление в Монтана.

Трън

Река Ерма е излязла от коритото си в землището на Трън, съобщиха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Перник. Заради обилните валежи нивото на реката се е вдигнало с 3 м и тя е наводнила частни имоти и дворове. Почти отцепен е квартал „Мурговица“, защото свързващият го с града мост в по-голямата си част е под водата. Има сигнал и от село Ярловци за наводнени земи. Очаква се община Трън да обяви бедствено положение.

По материали на БТА и БГНЕС