Двама мъже и една жена с били убити и 15 ранени при атентатите в австрийската столица Виена. Шестима от ранените са в тежко състояние. Нападенията започнаха със стрелба малко след 20 ч. в понеделник на оживена улица в центъра на града. Атаки е имало и на на други пет места в централната зона на Виена, като едното от тях е близо до главната синагога, друго – до операта.

Полицията е застреляла един от нападателите. Според министърът на вътрешните работи Карл Нехамер, застреляния е бил симпатизант на „Ислямска държава“. Той уточни, че един заподозрян все още се издирва, и прикани жителите на града да си останат у дома, ако е възможно, а ако не – да избягват центъра на града.

Директорът на службата за обществена сигурност Франц Руф съобщи, че се затягат граничните проверки и че са обособени пропускателни пунктове за проверка на автомобили във Виена. По-рано тази нощ и вътрешният министър, и канцлерът на Австрия Себастиан Курц нарекоха стрелбата във Виена терористичен акт.

Армията ще охранява определени локации в столицата, за да може полицията да се съсредоточи в издирването, уточни Себастиан Курц. Чешката полиция проверява коли, влизащи от Австрия, като превантивна мярка. Към момента няма данни за пострадали български граждани.