В прощалното си президентско обръщение Доналд Тръмп посочи, че е бил първият американски президент от десетилетия, който не е започнал нито една нова война. Освен това той призова американците да се молят новият президент да успее да опази Съединените щати и да продължи просперитета им, но отказа да назове по име своя наследник Джо Байдън.

Тази седмица полага клетва новата администрация и се молим за нейния успех да запази Америка в безопасност и просперитет, каза още Тръмп и добави: Ние отправяме най-добрите си пожелания и също така искаме да имат късмет – много важна дума. Най-голямата опасност, пред която сме изправени, е загуба на доверие в себе си, загуба на доверие в националното ни величие. Америка не е плаха нация от опитомени души, които трябва да бъдат защитени от онези, с които не сме съгласен, заяви още президентът.

Във видеообръщението Тръмп се опита да подчертае аспекти от своето президентство, с които той се гордее. Направихме това, за което дойдохме тук, и много повече, каза той. Минах през тежки битки, най-тежките битки, най-трудните избори – защото вие ме избрахте да направя това. Тръмп отбеляза мирните споразумение в Близкия изток, за които посредничи неговата администрация, и похвали програмата си за външната политика.

Ние съживихме нашите съюзи и обединихме народите по света, за да се противопоставим на Китай, както никога досега, каза той. Особено съм горд, че съм първият президент от десетилетия, който не е започнал нови войни. Всички американци бяха ужасени от нападението над нашата Капитолия. Политическото насилие е атака срещу всичко, което ценим като американци. Никога не може да бъде толерирано, каза още Доналд Тръмп, визирайки щурма на 6-и януари от негови привърженици.

Сега, докато се подготвям да предам властта на новата администрация по обяд в сряда, искам да знаете, че започнатото от нас движение тепърва започва, подчерта Тръмп. Отивам си от това величествено място с лоялно и радостно сърце и оптимистичен дух и с върховна увереност, че за нашата страна и за нашите деца най-доброто тепърва предстои, заключи Доналд Тръмп.

По материали на Sky News / САЩ