Шест различни места в центъра на Виена са били взети на прицел в терористичното нападение, съобщи виенската полиция в Туитър. До момента се знае за двама убити, сред които е единият от заподозрените нападатели. И шестте места са в непосредствена близост до улицата, на която се намира централната синагога в града. Полицията е застреляла един от заподозрените нападатели. За втория убит се твърди, че е бил случаен минувач. Беше съобщено преди това за починал ранен в атаката полицай. Екипи на бърза помощ съобщават пък за няколко убити и много ранени в атаките.

Вътрешното министерство определи случилото се като терористичен акт. Във Виена се води операция по издирване и залавяне на нападателите, като над града прелитат полицейски хеликоптери. Хората са призовани да не излизат навън. Според телевизия ORF имало 15 ранени, които били откарани във виенски болници, като 7 от тях били в тежко състояние.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при стрелбата пред синагога в центъра на Виена. Посолството ни е във връзка с местните власти, съобщава пресслужбата на българското министерство на външните работи. Полицията съветва гражданите да избягват обществени места и да стоят по домовете си. При необходимост от съдействие и информация сънародниците ни могат да се свържат с посолството във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13 и дежурен в извън работно време: +43 1 505 64 44.