Световната здравна организация смята, че човечеството трябва да се подготви за ново измерение на пандемията. Тя вижда това като една от ключовите теми за дискусия на възобновената в понеделник телеконференция за 73-ата годишна световна сесия на организацията.

Както отбелязва СЗО в изявление, публикувано в Женева преди форума, световната общност трябва „да се подготви за нова пандемия още сега“. „Видяхме през изминалата година, че страните със силна здравна инфраструктура за готовност за спешни случаи успяха да действат бързо, за да овладеят и контролират разпространението на вируса SARS-CoV-2“, казаха от организацията.

На 73-ата асамблея, първата част от която се проведе в Женева на 18-19 май, се планира да се приеме резолюция „за засилване на подготовката за спешни здравни ситуации“. Проектодокументът от седем страници призовава страните да дадат приоритет на най-високо политическо ниво на по-добрата подготвеност за извънредни ситуации. Той също така споменава необходимостта от осигуряване на адекватно възнаграждение за здравните специалисти, значението на обучението на здравния персонал и „засилване на ролята на местните здравни работници“. Според СЗО трябва да се гарантира, че всички страни са по-добре оборудвани за откриване и реагиране на COVID-19 и други опасни инфекциозни заболявания.

СЗО вярва, че глобалната общност е в състояние да победи COVID-19 чрез наука и солидарност. Въпреки че пандемията от коронавируса е глобална криза, „много държави и градове успешно са предотвратили и контролирали предаването, използвайки всеобхватен и основан на факти подход“, се казва в изявлението. В тази връзка СЗО припомня, че светът се е обединил около „план за ускоряване на разработването на ваксини, диагностика и терапия“.

Според СЗО асамблеята има за цел да потвърди, че глобалната общност ще успее да намери решения за ключови здравни предизвикателства като имунизация, подобряване на здравето на възрастните хора и борба с туберкулозата и грипа. Форумът ще обсъди 10-годишен план за борба с пренебрегваните тропически болести, както и проблема с менингита, епилепсията и други неврологични разстройства и с хранителните проблеми за деца и майки.

Проведена чрез телеконференция през май поради пандемията от коронавируса, първата част от Световната здравна асамблея беше посветена на борбата срещу COVID-19. Двата дни от форума не бяха достатъчни за обсъждане на други актуални въпроси. Асамблеята прекрати работата си, като реши да я възобнови по-късно през 2020 г.

В резолюция, приета на сесията на 19 май, членовете на СЗО заявиха, че населението на света трябва да има универсален, справедлив и навременен достъп до качествени и достъпни лекарства срещу коронавирус. В документа се казва, че сесията „признава ключовата лидерска роля на СЗО и основната роля на системата на ООН за ускоряване и координиране на цялостен глобален отговор на пандемията COVID-19“. Асамблеята възложи на генералния директор на СЗО да инициира процес на безпристрастна, независима и всеобхватна оценка “на отговора на СЗО на пандемията възможно най-скоро.

Световната здравна асамблея е върховният орган на СЗО. Сесиите се провеждат ежегодно, обикновено през май, и в тях участват делегати от всички 194 страни-членки на СЗО. Основната функция на сесията е да определи глобалните политически насоки в работата на организацията. Асамблеята назначава генералния директор на СЗО. От 2017 г. тази длъжност се заема от Тедрос Аданом Гебрейесус, бивш шеф на етиопското министерство на здравеопазването.