Силно охладените ястия и напитки не са подходящи за всеки, предупреждава Наталия Круглова, диетолог и член на Националната асоциация на диетолозите и нутриционистите в Русия. „Сладоледът, ледените коктейли, охладените салати и закуски не са опасни за здравия човек. Но хората, страдащи от заболявания на храносмилателния тракт, трябва да ограничат консумацията на студени храни и напитки, особено през лятото“, съветва Круглова.

„Студената храна и напитките с лед могат да причинят и т.нар. „студено главоболие“. Но това е доста индивидуална реакция към употребата на студени храни, тя е по-типична за хората, склонни към главоболие – важно е да се ръководите от собствените си усещания“, – обясни диетологът в интервю за радио Спутник. Разбира се, лекарят заключава, че човек трябва да се въздържа от студени ястия и напитки в случай на симптоми на настинка.

по БГНЕС