От началото на ноември тежкотоварните автомобили не преминават през прохода Петрохан, а са пренасочени по път II-16 Мездра – Нови Искър през Искърското дефиле, по което в момента преминава тежкият трафик за Видин. Очаква се през месец декември целият тежкотоварен трафик ще бъде прехвърлен по Е79. От Агенция „Пътна инфраструктура“ посочват , че строителите на участъка Ребърково – Лютидол работят максимално мобилизирано, за да може движението по Е79 да се възстанови колкото се може по-скоро.  До тогава допълнителен обходен маршрут за МПС до 4,5 т по направлението Мездра-Ботевград е третокласният път III-161 Ребърково – Лютидол и общинската пътна мрежа в село Лютидол, както и всички други пътища от републиканската пътна мрежа, за които няма въведени временни организации на движението и могат да бъдат използвани за алтернативни  обходни маршрути. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват стриктно пътната сигнализация.

 Пилотна интелигентна система за пътна безопасност ще бъде изградена през прохода Петрохан. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството посочиха, че такава система ще обхване 11 участъка от републиканската пътна мрежа ще бъде изградена за близо 2,1 млн. лв. Предвижда се доставка и монтаж на 23 електронни табели с променящо се съдържание, които ще предават актуална информация за времето и трафика в реално време. Те ще бъдат оборудвани със сензор за външна температура и за видимостта. Освен това ще отчитат броя преминали автомобили и ще имат камери за видеонаблюдение.  Ще бъде изградена шумна маркировка, ще бъдат монтирани  светлоотразителни пътни кабари и направляващи светлоотразителни елемента.

Системата ще обхваща два участъка през прохода Петрохан  с обща дължина 43 км от второкласния път II-81 Костинброд – Бучин проход – Берковица. Съоръженията ще бъдат разположени в критични точки – там, където са станали пътнотранспортни произшествия, има  транспортно натоварване и климатичните  условия са специфични.