Някои от приближените до Ванга твърдят, че приживе тя е определила настоящата 2022 година като преломна за човечеството. Политическата обстановка ще бъде обострена, твърдяла гадателката и казвала, че някои съюзи и договорености ще рухнат, но на тяхно място ще се проявят нови. Според нея тези хора, които намерят в себе си сили да не се отчайват и да се преборят с трудностите, ще успеят да продължат напред.

Всяка година в навечерието на 11 август – деня на кончината на прочутата българска пророчица, която напусна този свят през 1996 г., в родния й дом и на гроба й се стичат стотици поклонници. Много от хората, които са благодарни за предсказанията на ясновидката посещават храма „Св. Петка Българска“ край с. Рупите, край гр. Петрич.

Там Ванга прекарва последните години от живота си и финансира построяването на храма, чиито стенописи са дело на художника акад. Светлин Русев. Тъй като те не са изпълнени по канона, възприет от православната ни църква, параклисът не е осветен и затова е наричан само „храм“, без да се уточнява на каква религия.

снимки БГНЕС