Китайски спасители успяха да извадят на повърхността единадесет от 22-та миньори, затрупани след експлозия преди 14 дни в златна мина в северната провинция Шандун, съобщи китайската държавна телевизия, Кадрите показаха първия от спасените при изваждането му от мината. Мъжът беше изведен с черна превръзка на очите, изключително отслабнал и веднага бе откаран в болница. През следващите няколко часа бяха изкарани още 10 миньори от различни галерии на мината, като междувременно спасителите продължават да поддържат контакт по телефона с останалите, затрупани на 580 м дълбочина, и вече успяват да им доставят храна, вода и дрехи.

Първият спасен днес миньор се е намирал в сектор по-близо до повърхността. Един от спасените е ранен, но на кадрите се видя, че другите се движеха без чужда помощ. Смята се, че при експлозията на 10 януари, докато мината още се строеше, е загинал един човек. Шахтата на мината е блокирана на 350 м под повърхността от 70 тона отломки. Спасителите прокопаха допълнителни шахти с цел да комуникират с оцелелите. Според представители на местните власти, разчистването на срутванията може да отнеме още две седмици.

С това са ангажирани над 600 спасителни работници. През това време ще се прокопават още допълнителни шахти, по които да се достигне до оставащите под земята 10 души. Твърди се, че те са в добро физическо състояние и спасителите от вчера успяват да им доставят храна и вода. Мениджърите на мината са задържани, защото са се забавили над 24 часа, преди да съобщят за инцидента. Причината за експлозията не се съобщава.

По материали на Euro News / Франция