България все още не може да подкрепи преговорната рамка на Република Северна Македония за присъединяването ѝ към Европейския съюз. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на брифинг след завръщането си от Берлин, където заедно с представители на германското председателство и Скопие са търсили сближаване по спорните въпроси.

Причините – системно неспазване на двустранния договор, блокиране на работата на Съвместната исторически комисия и на инфраструктурни проекти.

„Не можем да си затваряме очите и да не забелязваме, че има проблеми в изпълнението на договора за добросъседство“, заяви външният министър.

„За съжаление наблюдаваме трайно и системно неспазване на договора и не говоря само за Историческата комисия. Имаме забележки по изпълнението и напредъка по важни инфраструктурни проекти като Коридор 8. Има случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, както и нежелание на Северна Македония да се придържа към за спазването на формулата за езика в договора”, каза още Захариева пред журналисти.

България използва всичките си дипломатически си канали, за да обяви и обясни позицията си. Премиерът Борисов разговаря с канцлера Меркел, президентът Радев – с президента на Германия Щайнмайер. Във видеоконферентен разговор Борисов благодари на Меркел, че германското председателство търси формули, които да позволят начало на преговори със Скопие, но подчерта, че България не може да прави компромиси с историята си.

„България трябва да се бори за това преговорната рамка за Северна Македония да е обвързана с Рамковата позиция на българското Народно събрание с ясни гаранции за спазване на двустранния договор от 2017 година,“ заяви пред журналисти президентът Радев. „Ако това не се случи – да бъдат отложени преговорите, докато не се сключи ясно, обвързващо двустранно споразумение между България и Северна Македония, което да изчисти всички двустранни въпроси.“

„Не може да дадем европейска легитимация на омразата към България. Не може като самоуважаваща се нация три години след подписване на нашия Договор за добросъседство да виждаме текстове в учебници, да виждаме в музей, паметници, на сайтове на университети и научни звена обидни и недопустими формулировки по отношение на България”, смята държавният глава.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов подкрепи основните констатации на министър Захариева, че Скопие не спазва двустранния договор. В резултат на това към този момент доверието на София към Скопие е изгубено, поради системно неизпълнение на поетите от македонска страна ангажименти, заявява Каракачанов в нарочна позиция.
„Напълно неприемливо остава за мен Македония да получи подкрепа за започване на преговори за ЕС с намирането на какъвто и да е компромис с Декларацията от 1999 г., подписана между двете страни, или без ясно признание от страна на Скопие на българските корени на съвременния македонски език и история след 1944 г,“ заявява в позицията си вицепремиерът Каракачанов.
Не смятам, че към момента България разполага с гаранции от македонска страна за изпълнението на Договора от август 2017 г. и не приемам, че такива гаранции могат да бъдат изявления на членове на македонското правителство, или само декларация от тяхна страна, посочва Каракачанов. Той допълва, че единствена гаранция би могъл да бъде писмен анекс към Договора от 2017 г., отразяващ българската Рамкова позиция и декларацията на българския парламент от октомври 2019 г.
В обратен случай България не може да подкрепи европейското членство на Македония при никакви условия и при никакъв външен натиск, ако за целта българската страна ще трябва да жертва своите национални интереси, допускайки в ЕС една антибългарска държавна идеология, наследена от времето на комунистическа Югославия и – за съжаление – съхранявана с всички усилия от сегашното правителство в Скопие, заявява министър Красимир Каракачанов.