Шест жертви, сред които и едно дете, повече от 20 ранени и стотици разрошени сгради. Това е засега равносметката след като земетресение с магнитуд от 6,4 по Рихтер удари град Петрине в централна Хърватия във вторник. Вицепремиерът на страната Томо Медвед съобщи, че е загиналото дете е 12-годишно момиче. Полицията съобщи, че най-малко 20 души са ранени, а шест са в тежко състояние след земетресението. Търсенето под развалините продължава, се посочват от полицията.

Шефът на болницата в Сисак заяви по-късно, че лекува 20 души, двама с тежки наранявания. Под развалините се чуват гласове на затрупани хора. Спасителни екипи с обучени кучета се опитват да им помогнат. Засега няма информация за пострадали български граждани, съобщиха от външното ни министерство.

Епицентърът на земетресението е бил град Петрине, който беше засегнат от земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер и в понеделник. Град Петрине се намира на около 44 км от столицата Загреб. Земетресението е било на дълбочина 5 километра, като трусът е продължил около половин минута.

Националната телевизия ХРТ съобщава, че центърът на Петрине е неузнаваем. Хората били избягали в парка, а някои са скачали от покривите. Според ХРТ трусът е съборил покрива на болницата в Сисак над отделението за вътрешни болести. Екипът на телевизията едва се е спасил на входа на градския съвет, който също се е срутил. Новинарският канал N1 каза още, че при земетресението е била разрушена детска градина, но в нея няма деца.

Земетресението е било усетено и в хърватската столица Загреб, където хората са се втурнали по улиците, някои обсипани със счупени керемиди и други отломки. Трусът е бил усетен и в австрийската столица Виена, сръбската столица Белград и в град Сараево в Босна и Херцеговина. Като превантивна мярка е била спряна словенската АЕЦ Кръшко, която се намира на около 100 км от епицентъра на земетресението.

В понеделник земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер удари централна Хърватия, също близо до Петрине. През март земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер удари Загреб, причинявайки една смърт и ранявайки 27 души.

По материали от EeroNews / Франция