Подготвя се протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация, възможно е отмяна на карантината за час-два за поставени под изолация, за да могат да гласуват на изборите. Това казаха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на консултации, инициирани от държавния глава Румен Радев. Протоколът ще посочи как гражданите да гласуват безопасно и как се гарантира конституционното право на всеки гражданин, включително на поставените под карантина. Трябва да се гарантира и безопасността на всички, ангажирани с провеждането на изборите, по-специално членовете на ЦИК. Протоколът ще бъде обявен, когато окончателно се обяви датата за предстоящите избори, за да бъде максимално актуален, обясни министър Ангелов.

В момента има няколко фактора с неясна сила на въздействие върху епидемичния процес – двата щама на вируса от Велиокбритания и от Южна Африка, посочи още Кунчев. По думите му през последните дни се наблюдава намаляване на броя на заразените и хоспитализираните пациенти, намалява и натискът върху здравната система. Трудно е да се каже отсега какво ще е развитието на епидемичната ситуация, подчерта Кунчев и допълни, че е възможна и организация на мобилни урни за гласуване. Кунчев добави, че неминуемо ще има и грипна епидемия и в момента усилено се работи по протокола.

Първата доставка на ваксините включваше 9750 дози, след тях пристигнаха 25 хиляди дози, около 11 януари се очакват още 35 хиляди дози, в края на месеца – други 35 хиляди дози, посочи още Ангелов. С тях ще могат да се ваксинират около 50 хиляди българи, посочи още той. Очаква се и договор с фирма „Модерна“, по който ще получим 500 хиляди ваксини, но за тях все още се очаква разрешение от ЕК и Европейската агенция по лекарства. Не по-рано от средата на януари ще може да се отговори кои противоепидемични мерки ще могат да бъдат отхлабени, подчерта Ангелов. Политиците трябва да разберат, че основният приоритет за тях е здравето на хората, добави той.

Държавата разполага с достатъчно количество предпазни средства за следващите няколко месеца, обясни министър Ангелов и посочи, че има достатъчно и за членовете на избирателните комисии. Притеснителното засега е дезинфекцирането след всеки гласувал, но се очаква да се намери решение и на този въпрос, увери министър Ангелов. България е на трето място в ЕС по смъртност от коронавирусна инфекция и на първо на Балканския полуостров, каза Кунчев. Разчитам, че процесът на нашето взаимодействие ще продължи, за да можем да вземем информирано съгласие за предстоящите избори, каза президентът Румен Радев в края на срещата.