Алботинския скален манастир не е популярен извън Видинския регион. Той е бил действащ през 14 век, но и до сега продължава да привлича хора от епархията. Носи името на местността, в която се намира. Той се намира на територията на архиерейско наместничество Кула, на Видинска епархия, в местността Алботин по течението на река Тополовец между селата Градец и Раброво, в близост и до село Делейна. До него се достига по стръмна, тясна песъчлива пътека, в чиято основа е изградена Хайдук чешма.

В продължение на столетия този манастир е бил център на духовния живот във Видинския край. Манастирският комплекс е изграден във варовиковия масив от северната страна на река Тополница на височина около 25 метра. Манастирската църква е вкопана в скалата, но тя не е голяма – дълга е около 7 метра и широка близо 4 метра. Запазени са отделни фрагменти от стенописите, които говорят за една издържана естетика. Килиите – осем на брой, са издълбани в скалата и също са много малки, всяка от тях е с около четири квадрата площ. Запазено е мястото, където са били колоните, които са служили, за да преградят южната страна на помещенията.

В килиите могат да се видят издълбаните легла, мястото на трапезарията. Килийките са съсредоточени около църквата. Имало е една галерия, която е свързвала всичките тях. Манастирският комплекс е разположен на обща площ от 50 метра. Около него са открити 29 гроба на монаси. През 1970 година мястото е проучвано от археолога Въло Вълов от Видинския исторически музей. Тогава е разкрит планът на целия манастирски комплекс.Проучвано обхваща и подножието на манастира, където са открити и други гробове.

Заключението на археолога е, че манастирът е бил покровителстван от аристокрацията в старопрестолния град Видин. Не е известно името на манастира, но всяка година на втория ден след Великден се събират много хора. Тук се играят така наречените поменални хора за възпоменание на починалите през изминалата година. Друг обичай е на този ден е да се бере – росен, билка, която след това се раздава на близки в памет на починал роднина. Алботинският манастир е обявен за паметник на културата още през 1929 г.