Саудитска Арабия представи планове за изграждането на град с нулеви въглеродни емисии. Това ще е първият мащабен строителен проект в знаковата бизнес зона на стойност 500 милиарда долара НЕОМ (NEOM), която е замислена да диверсифицира икономиката на най-големия износител на петрол в света.

В рядко появяване по телевизията саудитският престолонаследник – принц Мохамед бин Салтан заяви, че градът, известен като Линията, ще се простира на повече от 170 километра. Той ще може да даде дом на 1 милион души, като цялата необходима енергия ще идва от чисти източници. Инфраструктурата на Линията ще струва между 100 и 200 милиарда долара.

Строителството на футуристичния град ще започне през първото тримесечие на тази година. Престолонаследникът де факто е човекът, който управлява Саудитска Арабия – най-голямата икономика в арабския свят, която редовно е в челото на страните най-големи замърсители на планетата.

„Защо трябва да жертваме природата в името на развитието?“, попита риторично саудитският принц. Той подчерта, че в Линията 95 процента от природните зони ще бъдат запазени, няма да има пътища и автомобили, а въглеродните емисии ще бъдат равни на нула.

По материали на Reuters / САЩ и AFP / Франция