В рамките на Срещата на върха по Берлинския процес, лидерите нa страните от Западните Балкани в онлайн връзка подписаха Декларация относно Общия регионален пазар и Декларация относно Зеления дневен ред. Срещата на върха е седмата от създаването на формата Берлински процес през 2014 година.

Форумът се проведе на фона на заплахата на България да наложи вето на преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз. Зоран Заев пристигна в София начело на делегация, която включва вицепремиерите Фатмир Битики и Никола Димитров, както и външният министър Буяр Османи. В заседанието чрез видеоконферентна връзка участваха още канцлерът на Германия Ангела Меркел, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи, върховният представител на Евросъюза по външната политика Жозеп Борел. Включиха се и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон. 

Според българското правителство двата документа са сериозен успех за съвместното домакинство на страната ни и на Северна Македония на Берлинския процес, тъй като те обединяват усилията на Западните Балкани за още по-тясното им приобщаване към нормите и стандартите на Европейския съюз. Привеждането на региона на Западните Балкани в съответствие с правилата на Единния пазар на ЕС и ангажирането му във всеобхватно регионално сътрудничество е съществен напредък в по-нататъшната интеграция в ЕС, се казва още в становище на кабинета.

Новата визия за регионалното икономическо пространство е в пълно съответствие с наскоро представения от Европейската комисия Икономически и инвестиционен план за Западните Балкани. Той е важен не само по отношение на финансовата подкрепа за региона, но и във връзка с включването на непосредственото съседство на ЕС в същия процес на възстановяване, през който трябва да преминат всички държави от ЕС, уточняват от Министерски съвет.

Остава въпросът дали е възможен пробив в разговорите между София и Скопие преди 17 ноември, когато се провежда Съветът „Общи въпроси“, на който страната ни трябва да обяви дали налага вето.