Разсекретени документи за НЛО на ЦРУ бяха публикувани онлайн като разкритията на т. н. „Черната кутия“ говорят за „мистериозни експлозии“ и „контакт с извънземни“, съобщава “Сън”. Документите са пълни със стотици разсекретени записи, съдържащи някога строго секретна информация за „Неидентифицирани въздушни феномени“.

Джон Грийнуолд-младши, който управлява уебсайта, казва, че документите съдържат това, което ЦРУ твърди, че са всичките му документи за UAP. Това е предпочитаният от американското правителство термин за въздушни обекти, които експертите не могат веднага да идентифицират или обяснят. Много от тях може да се окажат трикове на светлината или повреда в инструментите на пилот, но шепа от тях са обекти на разследвания от Пентагона.

Грийнуолд, който започва разследване на НЛО досиетата на американското правителство през 1996 г. на 15-годишна възраст, каза в понеделник, че води борба с ЦРУ за публикуване на неговите записи на UAP от десетилетия. Грийнуолд качил файловете – плод на 10 000 доклада, свързани със Закона за свобода на информацията за НЛО – на уебсайта Black Vault – Черната кутуя. Сред страниците има странна история за мистериозна експлозия в малък руски град.

Жителите съобщават, че са видели “движеща се огнена сфера”, предизвикала страхове от НЛО, но местните военни съобщават, че стигнали до извода, че източникът на взрива е склад с амониева селитра. Разследването на ЦРУ е неубедително. Друго досие Х описва подробно разпит на босненски беглец, който твърди, че е осъществил контакт с извънземни.

Независимо дали вярвате на разкритията или не, Грийнуолд вярва, че публикуването на файловете е въпрос от обществено значение. Случващото се идва само шест месеца преди горещо очаквания доклад за НЛО, който ще бъде публикуван от правителството на САЩ. Пентагонът и шпионските агенции ще трябва да разкрият всичко, което знаят за призрачните наблюдения, като част от законодателството, вмъкнато в законопроекта за облекчение на Covid-19, подписан от американския президент Доналд Тръмп по-рано този месец. Експертите от разузнаването получиха само 180 дни, за да съставят официален доклад за наблюденията на мистериозни летящи обекти в близост до американски военни бази, който скоро ще бъде публикуван.

По материали на Sun / Великобритания