От днес ще може да се издават електронни рецепти, но хартиеният им вариант все още не отпада. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. По думите й държавата е изпълнила ангажимента си, Министерството на здравеопазването е дало „ключ“ към възможността да има електронна рецепта. Разчитаме на софтуерните компании да инсталират модула на клиентите им, допълни тя. Към момента електронната система не е задължителна, каза още Начева, но не посочи какъв е периодът на адаптация на лекарите и аптеките към промяната на софтуерите. След време електронната рецепта и електронното направление напълно ще заменят хартиеният им вариант.

По думите й електронизацията дава възможност за пълна прозрачност при предписването и издаването на лекарства.
За издаване на електронна рецепта пациентът трябва да посети личния си лекар, добави Начева. Изключение за посещение ще се прави за болните от COVID-19, каза още тя. Практиките на други европейски държави показват, че електронното управление улеснява достъпа, както и показва какви дейности и лекарства са изписани на всеки пациент. Няма да се откажем от електронното управление, подчерта Начева и обясни, че, когато електронните рецепти се отчитат в НЗОК, минават през същите форми на предварителен контрол, през какъвто преминават и хартиените рецепти.
Подготвени са стикери, които ще бъдат раздадени на медицински лаборатории, диагностично-консултативни центрове и аптеки, даващи информация на пациентите, че работят по електронен начин.