Предците на завроподите, гигантски четириноги тревопасни динозаври, са ходели на два крака и са яли предимно месо. Това е заключението, до което са стигнали палеонтолозите, реконструирали структурата на мозъка на текодонта, един от най-примитивните древни гущери. Резултатите от техните изследвания са публикувани в научното списание „Zoological Journal“ на „Linnean Society“.

Завроподите са голямо семейство от големи четириноги тревопасни динозаври. Те са били с гигантски размери и висока плодовитост, а малките им растели много бързо. Това семейство включва диплодоки, брахиозаври, както и аржентинозаври – най-големите динозаври на Земята, които достигат 35 м дължина и около 90 тона маса.

Предците на завроподите се появяват на Земята в края на триасовия период, преди около 210 милиона години. Те били сравнително малки, тежали до 10 кг и дълги около метър и приличали повече на по-късните двуноги динозаври, отколкото на четириногите гиганти от юрския и кредовия период.

Палеонтологът от Бристолския университет Антонио Болел и неговите колеги откриват нови доказателства, че предците на диплодока и брахиозавъра са ходили на два, а не на четири крака. Освен това те откриват някои особености от живота им, изучавайки структурата на черепа на текодонтите (Thecodontosaurus antiquus) – един от най-примитивните и близки роднини на завроподите.

Размерът на тези динозаври е приблизително колкото голямо куче и е живял на територията на съвременна Великобритания и околните региони на Европа през втората половина на триасовия период, преди около 205-200 милиона години. Останките им са открити за първи път от лекаря Хенри Райли в околностите на Бристол през 1843 година.

За да осветят черепните кости на няколко текодонта и да получат висококачествена „отливка“ на мозъка им, Балел и колегите му използват компютърна томография. С негова помощ е възможно да се оцени кои части от мозъка на древните животни и хора са били добре развити, както и в какви условия са живели, получили са си плячката и какви сетивни органи са използвали.

Сканирането на черепите на Thecodontosaurus antiquus показва, че този динозавър има необичайно голям аналог на малкия мозък на бозайниците. Това говори в полза на факта, че предците на завроподите са били в състояние да поддържат добър баланс, поради което са били в състояние да ходят на два крака и да тичат бързо, като непрекъснато държат очите си върху плячката.

“Открихме, че онези части от мозъка на кодонтозаврите, които са свързани със стабилизиране на позицията на главата и задържане на погледа в един момент по време на движение, са много добре развити. Това означава, че тези динозаври могат да преследват и да хващат други животни , те са били всеядни, както показва структурата на зъбите им, приспособени да ядат растителност “, казва Балел.