В световен мащаб досега новият коронавирус е отнел живота на над 1 млн. и 250 хил. души, откакто се появи в Китай в края на миналата година, сочат последните обобщени данни. Потвърдените случаи на Covid-19 от миналия декември до днес са вече над 50 млн. Редица държави вече въведоха повторна карантина и нови ограничителни мерки като част от борбата с разпространението на коронавируса.

От днес в Румъния носенето на маски от всички над 5-годишна възраст става задължително на открито и закрито. Училищата минават на онлайн обучение. А хората ще работят дистанционно, където това е възможно.

САЩ станаха първата страна в света, прехвърлила прага от 10 милиона инфекции с коронавирус. Над 237 000 американци са починали от Covid-19, сочат последните данни.

Китай, откъдето тръгна заразата, съобщи за 33 нови случая на коронавирус, като 32-ма от тях са на хора, върнали се от чужбина. Една инфекция е установена в град Тянцзин. Става дума за работник в хладилен склад, който е обработвал замразено свинско месо от Германия. Регистрирани са и 9 асимптоматични случая.