Земетресението с магнитуд 6,2, което удари Хърватия, е причинило масови щети, рухнали покриви и фасади на сгради в град Петрине, съобщи кметът на града Даринко Думбович.

При труса е загинало и дете. Смъртта му бе потвърдена от Думбович. На майката на загиналото дете в момента се оказва медицинска помощ. В града има много срутени сгради, чуват се викове, има ранени и загинали, съобщи още градоначалникът без да уточни колко са те.


„Страшно е, има мъртви, има ранени. Видяхме едно дете как загина на площада. Центърът на Петрине е унищожен. Седем наши инженери бяха затрупани под една сграда, но успяхме да ги измъкнем. Това е катастрофа, пращайте помощ, каквато имате“, каза един от инженерите, изпратени да оценяват щетите от вчерашното земетресение с магнитуд 5 в същия регион.

Премиерът Андрей Пленкович заяви, че пътува до региона и пише в туитър, че страната е мобилизирала всички налични услуги, за да помогне на хората и да разчисти унищожените части. Най-важното нещо сега е да спасим човешки животи, добави той.