Първата партия ваксини срещу коронавируса на компаниите Пфайзер/Бионтех пристигнаха във Франция тази сутрин с хладилен камион от Белгия. Тя съдържа 19 500 дози от ваксината. Те ще бъдат изпратени в домове за възрастни хора в Севран и Дижон, чиито обитатели утре ще станат първите ваксинирани в страната срещу Ковид-19, съобщи здравният министър Оливие Веран.

Първият етап на имунизационната кампания в страната предвижда да бъдат ваксинирани 1 млн. души. Напролет процедурата ще стане достъпна за по-широка група от населението, а към лятото трябва да обхване 15 млн. души. И Германия получи рано тази сутрин първите 9750 дози от същата ваксина. Складът, в който те се съхраняват, се пази в тайна. Те ще бъдат разпределени в 53 района на провинция Северен Рейн-Вестфалия и там в неделя специално създадени мобилни групи от медици ще започнат да инжектират с нея хора от домове за възрастни хора и инвалиди.

Очакват се партии от ваксината да пристигнат и в провинция Тюрингия и в столицата Берлин. В цяла Германия вече са създадени 442 центрове за ваксиниране, освен мобилните групи, които ще правят инжекции по места в болници и домове за възрастни и инвалиди. Програмата предвижда първо да бъдат ваксинирани хората над 80-годишна възраст в тези домове, както и обслужващият ги персонал.

Първите 10 000 дози от същата ваксина пристигнаха тази сутрин и в Полша. Те ще бъдат разпределени в 72 болници из страната. Първите ваксинирани утре ще бъдат лекари и медицински сестри от МВР-болницата във Варшава. От 15 януари в страната започва записването за ваксиниране на всички желаещи. За целта ще бъдат създадени 8000 пункта за инжектиране на ваксината. Всеки ваксиниран ще получи справка или електронен код, потвърждаващ факта на ваксинацията, с което той ще има възможност да не спазва много от действащите ограничения.

Повечето граждани на Полша се отнасят негативно към инжектирането. Затова властите започват от утре информационна кампания, разясняваща безопасността на ваксината. Намерение да си постави ваксината обяви президентът Анджей Дуда, който по-рано казваше, че никога не се е ваксинирал срещу грип, защото не виждал необходимост от това.

Чехия получи днес първите 9750 дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех. Първите ваксинирани в страната ще бъдат медици от четири болници в Прага и две в Бърно. Ваксинацията започва в неделя и един от първите, който ще бъде инжектиран, е премиерът на страната Андрей Бабиш. През януари ще бъдат ваксинирани хоспитализирани възрастни хора, настанени в старчески и социални домове. Чехия ще получи общо 12 млн. дози от петте вида ваксини, които се очаква да бъдат регистрирани в ЕС.

Те ще са достатъчни за ваксиниране на 6,9 млн. души от 10,7-милионното население на страната. Масовата ваксинация ще започне през февруари и ще бъде доброволна и безплатна. Първите дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех пристигнаха и в Словакия, Норвегия и Естония. Ваксинациите там също започват утре, като първи ще получат ваксината медицински работници от предната линия на борбата срещу коронавируса.