Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 август 2021 г. до 31 август 2021 г. По данни на Световната здравна организация (СЗО), към 18 юли 2021 г. общият брой на случаите на COVID-19 в света е над 190 млн. души, а общият брой на починалите надхвърля 4 млн. Броят на новите случаи, докладвани през последната седмица (12-18 юли 2021 г.), е над 3,4 млн. души, като се отчита ръст с 12 на сто в сравнение с предходната. Очаква се, при досегашното темпо на развитие на пандемията, общият брой на случаите през следващите три седмици да надхвърли 200 млн. души. В световен план, към 20 юли 2021 г., България се нарежда на 7-о място по обща смъртност от COVID-19 и на 67-о място по 14-дневна смъртност. Във възрастовото разпределение на случаите се наблюдава спад на заболяемостта във всички групи, като от последните няколко дни се отчита нарастване на 14-дневната заболяемост при хората до 39 г. и възрастните хора над 90 г. До 18 юли 2021 г. в България с първа доза ваксина срещу COVID-19 е обхванато едва 18, 1 на сто от подлежащото население, а със завършен ваксинационен курс – 16,2 на сто, което отрежда последно място на страната ни сред държавите в ЕС/ЕИП, се посочва в прессъобщението. Необходимо е да се запази постигнатият спад в регистрираната заболяемост в страната, както и да се подготви здравната система и системата на общественото здравеопазване за реакция при евентуална нова пандемична вълна, изтъкват от пресслужбата на кабинета. Стриктното прилагане на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната ще спомогнат за намаляване на вероятността за разпространение на нови варианти у нас. Основна противоепидемична мярка в борбата със заразните заболявания е ваксинопрофилактиката, поради което от значение е да се подобри информираността на лицата от различните възрастови и социални групи за ползата от ваксинация и свързаната с това възможност да предпазят своите близки от COVID-19.

Има риск за унищожаване на 22 хиляди ваксини на „АстраЗенека“ поради изтичащ срок на годност в края на юли. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на изслушването му в парламента относно готовността на страната за нова вълна на пандемията от COVID-19 през есента. Министър Кацаров отговори на въпрос на народния представител от ГЕРБ – СДС Деница Сачева за износът на ваксини към трети страни. Министър Кацаров посочи, че за други видове ваксини в момента няма такъв риск, но при всички положения се налагало част от ваксините да бъдат дарени или продадени на трети страни. Министър Кацаров каза още, че по отношение на доставките, които България все още не е получила, е задействана процедура по „предварително разпределение“. Министър Кацаров обясни, че това ще позволи на следващото правителство да не бъде изправено пред необходимостта от унищожаване на ваксините, което по думите му е най-лошият вариант. По отношение на процеса на ваксинация министърът отчете, че по време на служебното правителство, са били подобрени доставките до общопрактикуващите лекари, за да не се налага да пътуват и да отказват да участват в процеса на ваксинация. Също така са били разпространени брошури в пощенски станции и тото пунктове. Кацаров каза още, че предстои и кампания с мобилните оператори. Министърът коментира въведените във Франция, Гърция задължителни ваксинации. По думите му това не е необосновано, а е свързано с риска от предаване на зараза на други хора. „Вие, като Народно събрание, може да обмислите и подобен тип мерки, ако е необходимо, но аз продължавам да бъда привърженик на това да остане доброволна ваксинацията. Нека се опитаме да убедим хората да направят това, защото чувстват че това е правилно“, заяви министър Кацаров.

Рекорден брой от 3177 положителни проби за Ковид-19 отчетоха в Токио местните здравни власти за последното денонощие по-малко от седмица след официалното откриване на Олимпийските игри. Починалите са шестима, а тежките случаи са 80. За първи път от началото на пандемията преди повече от година и половина в японската столица е премината границата от 3000 инфектирани на дневна база. Процентът на заразени все още е много нисък, тъй като в региона живеят над 37 милиона души. Местните власти, обаче, не крият притеснението си, тъй като само преди десетина дни отчетените случаи с коронавирус бяха около три пъти по-малко. Токио е в четвърта фаза на извънредно положение от 12 юли до 22 август. Противоепидемичните мерки и протоколи, свързани с присъстващите в Токио чужденци около Олимпиадата остават много сериозни. Само 16 са случаите със заразени с ангажирани с Игрите за последните 24 часа, като нито един от тях не е спортист. Организаторите на Токио 2020 съобщиха, че към началото на седмицата в страната са пристигнали 38484 чужденци. Олимпиадата беше открита на 23 юли и ще продължи до 8 август.

Властите на австралийския щат Нов Южен Уелс удължиха срока на действащата в Сидни коронавирусна карантина с още един месец, предаде Ройтерс. Взимането на тази мярка бе продиктувано от факта, че в Сидни вариантът Делта на коронавируса продължава да се разпространява. Очакваше се карантината да приключи в петък, но срокът й бе удължен до 28 август, заяви пред журналисти премиерката на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян.

Южна Корея регистрира рекордните 1896 нови случая на заразяване с коронавирус за един ден. Това е най-големият брой заразени за един ден, регистриран в Южна Корея от началото на коронавирусната пандемия. Южна Корея се бори с четвърта вълна на разпространение на коронавируса, за която се предполага, че е провокирана от варианта Делта на вируса. Заразата се разпространява и извън столицата Сеул и нейния регион, в който са в сила най-строгите правила за социална дистанция в цялата страна. Тридесет и три процента (611) от новите случаи на заразяване са извън региона на Сеул. Това е първият път от началото на пандемията, в който дневният брой на заразените извън региона на Сеул е над 600. Вчера в повечето региони на Южна Корея влязоха в сила нови, по-строги правила за борба с коронавируса. Предвижда се те да останат в сила две седмици.

Заразата с коронавирус в световен мащаб през миналата седмица се е увеличила с 8 процента, а смъртността – с 21 на сто, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Новорегистрираните случаи са над 3,8 милиона, а жертвите на КОВИД-19 – повече от 69 хиляди. Най-голямо увеличаване на броя на жертвите има в Югоизточна Азия, в Северна и Южна Америка, предаде ТАСС, като се позова на СЗО. В седмицата 19-25 юли на ден са постъпвали данни за средно по 540 000 новозаразени, при 490 000 през предходната седмица. Към 25 юли в света са регистрирани общо 193 657 729 случаи на зараза и 4 154 660 починали. На седмична база заболеваемостта е намаляла в Африка (с 9 на сто), Югоизточна Азия (със 7 на сто) и в Източното Средиземноморие (с 4 на сто). Ръст е регистриран в Северна и Южна Америка (с 30 на сто), в Западно-Тихоокеанския регион (с 25 на сто), и в Европа (с 3 на сто). В Европа се наблюдава и намаление на броя на починалите (с 1 на сто). На Стария континент през изминалата седмица са се заразили над 1 милион души, а починалите са повече от 7000. По данни на СЗО вариантът Делта вече е установен в 132 държави.