От четвъртък в Англия влиза в сила пълна карантина за четири седмици. А от петък британското правителство стартира програма за масово тестване за Covid-19 в Ливърпул, един от най-тежко засегнатите от пандемията градове.

През последните дни броят на заразените във Великобритания бележи лек спад, но броят на жертвите, в чиито смъртни сертификати се споменава Covid-19, вече надхвърля 60 000.

Ливърпул има едно от най-високите нива на смъртност от Covid-19 в страната. Последните данни сочат 352 починали на 100 000, като средният показател за Англия е 153. От петък в Ливърпул започва специална програма за тестване на цялото население на града, което възлиза на половин милион души. На всеки живеещ или работещ в града ще бъде предложен тест, независимо дали има или няма симптоми. Резултатите се очаква да са готови до един час.

Пилотната схема в Ливърпул цели да се ограничи разпространението на заразата чрез идентифициране на максимален брой заразени и да се вземат спешни мерки за прекъсване на веригата на предаване на заболяването.