Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че двуседмичната заболяемост е над 300 на 100 000 души. Съгласно планът на правителството, при такава заболяемост се реорганизира медицинската помощ в страната.

„Ние разбираме усилията на нашите колеги – общопрактикуващите лекари, че стават все по-големи и натискът върху тях се увеличава с всеки изминал ден. По последни данни всеки трети от тестваните български граждани е положителен.“

По отношение на ДКЦ-тата, поликлиниките, в тях в София, в някои от тях и в по-големите градове в страната, където натискът е голям, ще бъдат разкрити допълнителни Covid зони, като в тях ще работят лекар, сестра, лаборант и в тях ще се извършва клиничен преглед, тест за Covid, лабораторни изследвания за кръв, по преценка на лекаря и образно изследване на белия дроб, уточни проф. Костадин Ангелов. На месец това прави около 3 млн. лв. Екипът, който ще работи там ще получава допълнително към заплатите си по 1000 лева на човек и допълнително 10 лева за преминал пациент през тази Covid зона, като те се разпределят от управителя на ДКЦ-то.

В лечебните заведения ще се увеличи капацитета от 10% на 20% за поддържане на готовност за легла във всички болници. В тези болници, които ще определят със заповед и които поддържат капацитет не по-малко от 50% от леглата си, ще се отпуснат допълнителни 50 млн. лева, които да бъдат за укрепване капацитета на тези структури.

Допълнително с 15 млн. лева ще бъдат закупени тестове – антигенни, за тестване на пациенти, които имат нужда и проявяват клинична картина с вероятност за заболяване от Covid, уточни министър Ангелов.