От понеделник стартираме ваксинирането от втора фаза само в областите, където са достатъчни количествата ваксини, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. 21% от учителите в образователните институции са заявили желанието си да се ваксинират на този етап. В Бургас има готовност да започне ваксинацията на учители и на ползватели в домове за възрастни хора, съобщи още Ангелов и добави: Двете фази на ваксиниране ще вървят синхронно.

Както вече стана ясно някои практически занятия за ученици от 5 до 12 клас и за студенти ще бъдат възстановени в присъствена форма, а заповедта за това ще бъде издадена на 15 януари. Ще бъде възстановен плановият прием и лечебна дейност, като задължително за прием е тест за коронавирус. Държим на два стълба в държавата – образование и здравеопазване, затова разхлабваме мерките в тази посока, каза още Костадин Ангелов. Здравният министър подчерта, че всеки човек, който е здрав може да бъде ваксиниран. Колективният имунитет, който трябва да достигнем, не може да се случи без ваксина.

Относно скандалът с ваксинираните в Сандански общински съветници, които не са на първа линия, Ангелов коментира, че изпълнителният директор на болницата не е спазил ваксинационния план. Лечебното заведение в Сандански е общинско и не мога да извърша промени, каза министърът.