Очаква се през следващата седмица ваксината на „Модерна“ срещу COVID-19 да достигне до всички европейски държави, каза Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов уточни, че страната ни е поръчала 500 хиляди ваксини от „Модерна“, които ще бъдат за 250 хиляди граждани. Първата индикативна доставка е планирана за 11 януари, когато ще пристигнат 2 хиляди дози, посочи той.

Хладилната верига за ваксината на „Модерна“ е осигурена – тя се съхранява при минус 20 градуса, а при 2 до 8 градуса може да се съхранява до 30 дни, посочи министър Ангелов. Има организация в „БулБио“ за приемане, съхранение и разпределение на ваксината на „Модерна“. Ваксинирани в първата фаза са 55.39 на сто от лекарите, 20.4 на сто от професионалистите по здравни грижи, 15.31 на сто от помощния персонал, 8.9 на сто са други.

Все още сме далече от масовата ваксинация, а когато се доближим до нея, ще има ясни отговори, каза още министърът. По думите му, има готовност съвсем скоро да започне ваксинирането на ползвателите на домовете за възрастни хора, като най-напред ще се имунизират хората в домове, в които не е имало заболели.
Колкото по-близо до предстоящите избори издадем плана за действие при избори в условията на пандемия, толкова по-актуален ще бъде той, допълни министър Ангелов.