Селекционерите фелинолози продължават да учудват любителите на котки и да развъждат все по-необичайни породи. Понякога фантазията им надхвърля обичайното и се получават странни, но прекрасни котенца.

Ликой

Като цяло котката прилича на някакъв проскубан бездомник: на места козината й има плешиви петна, подобни на лишеи, а животинката има тънка опашка на плъх. Но както казват мъдрите хора: „На външен вид – страшилище, а по-душа – нежен добряк“. Това е едно от големите предимства на ликоите – те всъщност са доверчиви и нежни създания.

Ориентали

Представете си муцуна, която прилича на човешко лице с голям нос и огромни заострени уши. При вида на такава котка дори и най-мрачният човек ще се усмихне. Ориенталите са мобилни котки. Те обичат да общуват със собственика и неотклонно могат да го следват по петите. Всеки проблем в дома ще бъде незабавно докладван от отговорния и наблюдателен домашен любимец.

Американска многопръста котка

Благодарение на генните мутации, тези котки могат да имат до 7 пръста на лапите си, което ги прави да изглеждат огромни. Те са в състояние да се изкачат на голяма височина с лекота. Следователно, ако искате такъв домашен любимец, трябва да му осигурите височина, където да си спретне уютно „гнездо“.

Пантерета

Американски развъдчици скоро кръстосаха бенгалска котка с амурска горска котка. Резултатът е едра порода с издръжлива, спортна фигура и характерен черен цвят на козината. Все още няма котета пантерети на пазара, тъй като породата се подобрява и не е официално регистрирана.

Хайдендер

Още един успешен експеримент. Котката прилича на див рис с извити уши, подобни на тези на американски кърл. Котките от тази порода имат къса опашка и много гъста козина. Не се страхувайте от дивия поглед на красавеца: в душата си той е мила и добродушна писана. Хайлендерите имат добър характер – те обичат да се разхождат, да играят с други домашни любимци и са много умни. Много са верни и уважават стопаните си.