Докато Испания е парализирана от снежна буря, гърците се отидоха на плажа в неделя, тъй като в страната бяха регистрирани необичайно високи температури, които се очаква да надминат средните за зимния сезон от 15 градуса по Целзий.

Хората се излежаваха на пясъка, плуваха в морето и се разхождаха по крайбрежната алея на брега на Атина, тъй като Националната метеорологична служба обяви, че температурите в Атина ще достигнат 23 градуса по Целзий и до 26 градуса на остров Крит, заради горещи въздушни маси, идващи от африканския континент. Според метеоролозите топлият фронт, който влезе в събота в Гърция, се очаква да продължи и през следващите няколко дни.

Центъра на Атина беше покрит с прах, където един от термометрите показваше 31 градуса по Целзий на слънце. Средните температури за януари в Гърция варират от под 0 градуса до 5 градуса и най-много достигат до 10 градуса в крайбрежните региони.

През последните 50 години такива високи температури за януари са наблюдавани само два пъти: през 1987 и 2010 г., според Националната обсерватория в Атина. През миналата година през май страната е била ударена от рекордна гореща вълна, докато през октомври Крит е претърпял интензивно наводнение от рекордни валежи, които не са били наблюдавани в продължение на 111 години.

По News And More