Водещият руски дисидент Алексей Навални, който преди два дни се завърна от Германия, се намира в център за задържане в Москва с лоша слава. Снощи Навални е бил отведен в центъра за задържане „Матросская тишина“, написа в канала си в социалната мрежа Телеграм говорител на правозащитната организация Московска обществена наблюдателна комисия.

Затворът е известен с поредица неизяснени смъртни случаи, включително този на адвоката Сергей Магнитски през 2009 г.
Руските власти не са коментирали местонахождението на 44-годишния опозиционен представител, който беше арестуван в неделя вечер на московското летище Шереметиево, веднага след като пристигна. Според говорителя на комисията Навални се справя сравнително добре в ареста. Той се радва, че отново е в родината си, а надзирателите дотук не му оказват никакъв морален или физически натиск.

Навални, който се завърна от Германия, където се възстановяваше след опит за убийство с нервнопаралитичното вещество „Новичок“, беше оставен от съда за 30 дни под стража. Той е обвинен в нарушаване на условията на условното си освобождаване по друго наказателно дело. Навални и екипът му окачествиха съдебния процес като политически мотивиран опит да бъде накаран да замълчи.

По материали на РБК / Русия