Анастасия Тараско, диетолог и ендокринолог изброи най-полезните зимни плодове в разговор с в. „Известия“. „Нека считаме за такива тези, които съдържат малко калории, много фибри и са богати на различни витамини и микроелементи. А горските плодове отговарят на всички тези изисквания. Затова препоръчвам редовно да се използват всякакви местни и вносни плодове: облепиха, боровинки, малини, касис и т.н. От предпочитаните методи за съхранението им най-предпочитан е методът на замразяване или щадящо сушене“, казва Тараско. „Тези плодове имат приблизително еднакъв състав“, продължава специалистът. – Въглехидратите са представени от глюкоза, фруктоза, голям брой витамини: витамин С, група В, както и калий, магнезий, калций, цинк и други микроелементи“.

Говорейки за най-полезните за тялото плодове през зимния сезон, Тараско открои първите три:

1. Каисии – „Те се съхраняват лесно в замразено или изсушено състояние и запазват високото си съдържание на калий, магнезий и витамини. Освен това кайсиите имат леко стимулиращо действие върху червата“.

2. Банани – „Благодарение на високото съдържание на фибри, калий и въглехидрати, това е идеалната закуска. Съдържащият се в тях триптофан е субстрат за синтеза на хормона на радостта – серотонин!“

3. Нар – „Добър е, защото запазва лечебните си свойства за дълго време (почти през цялата зима) благодарение на особената си структура. Сокът от нар е богат на желязо, магнезий, витамин С и различни биоактивни вещества – биофлавоноиди. Кората му също има лечебно действие: противовъзпалително и заздравяващо раните“.

по БГНЕС