Кои са най-калоричните ястия на новогодишната трапеза? Дали между тях са салатите с майонеза, пържените картофи и мезетата?

Основният виновник за съдържанието на калории е майонезата. Калоричното й съдържание може да бъде намалено чрез добавяне на неподсладено кисело мляко или 10-процентна заквасена сметана към него. Всяко ястие, към което се добавя майонеза, става много калорично.

Най-калоричните лакомства и деликатеси включват също сладкарски изделия, бонбони, както и някои видове шоколад, пържени храни и сладки газирани напитки. Що се отнася до алкохолните напитки, всичко зависи от силата им, но най-висококалорични са водката, коняка и уискито.

Пилешко или печена пуйка ще ви помогнат да избегнете натрупването на излишни килограми, а разядките от риба притъпяват чувството на глад. Опитайте се да ядете колкото се може повече зеленчуци. Те бързо ще напълнят стомаха ви и ще ви попречат да преядете.

Вместо безалкохолни, по-добре е да сервирате минерална вода с лимон, а силния алкохол да замените с пенливо шампанско или сухо вино. Но не повече от една до три чаши. Трябва също да запомните, че най-калоричната напитка на новогодишната трапеза е сокът.