Надпреварата за Белия дом навлезе във финалната си фаза. Както се очакваше, всичко ще се реши в „колебаещите се“ щати, където до последно изхода остава непредвидим.

В последните часове се разрази истинска „битка“ и извън урните. Доналд Тръмп заяви, че се опитват да „откраднат изборите“. Той обвини демократите, че “намират” гласове за кандидата за президент на САЩ Джо Байдън навсякъде, за да изчезне предимството на републиканците.

По-рано Тръмп обяви за „много странно“, че за една нощ в някои щати, където президентът е бил начело, Байдън е „обърнал резултата“ – Мичиган, Уисконсин, Минесота, където сегашният президент на САЩ водеше в началото.

Щабът на Тръмп настоя за преизчисляване на резултатите в ключовия щат Уисконсин.

Предизборният щаб на Джо Байдън обяви, че е готов по съдебен път да поиска преброяването на всички бюлетини, пуснати на общите избори в страната.

„Ако президентът на САЩ Доналд Тръмп осъществи своята заплаха и се обърне към съда, за да се опита да попречи на нормалното преброяване на гласовете, нашите адвокати са готови да му отговорят. И те ще победят“, се казва в изявление на щаба.

“Изказването на Тръмп за изкуствено спиране на преброяването на гласовете е възмутително и погрешно”, категорични са от щаба на Байдън.

Кандидатът на демократите създаде и фонд за защита на изборите. “За да сме сигурни, че всеки глас е отчетен, ние организираме най-голямата акция за защита на изборите провеждана някога. Защото Доналд Тръмп не може да решава резултата от тези избори – американският народ го прави. Дарете и подкрепете новия „Biden Fight Fund “, написа той в Туитър.

С напредването на преброяването щабът на Тръмп предяви искове в съда в Мичиган и Джорджия за спиране на преброяването поради липса на прозрачност и подозрения за изхвърлени бюлетини, както и на включването на пристигнали по пощата след определеното време.

Държавният секретар на Мичиган незабавно отговори на иска за спиране на преброяването, че е „неоснователен“ и всичко върви по правилата.

В Ню Йорк се организира митинг срещу опитите на Тръмп да спре преброяването в някои щати и това доведе до напрежение и сблъсъци с полицията. Няколко души са арестувани.

В Джорджия преднината на Тръмп се стопява, а щаба на Байдън обяви, че се „чувстват добре“ в щата.

И докато гласовете в Аризона и Невада все още се броят, предизборният щаб на Тръмп обмисля да предприеме правни действия и в двата щата, както в Уисконсин. Служителите не само поставят основите за оспорване на резултата, но и се опитват да спечелят време, за да забавят броенето в щатите, където в крайна сметка той може да загуби.