Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за извънредното положение, които ще позволят хората под карантина да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Те ще могат да направят това в мобилни или в разкрити в болниците секции. 

Управляващите предлагат да се възложи на ЦИК изработването на специални правила, които да защитават здравето на избирателите и членовете на секционните комисии. Членовете на секционните избирателни комисии за извънредните секции ще са не по-малко oт трима. Това важи и за броя на членовете на комисиите извън страната –  по преценка на ЦИК.

ЦИК приема правилата след проведени консултации с Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и Обществения съвет към нея като публично обявява резултатите от провеждането им. Предлага се приетите правила да може се обжалват пред Върховния административен съд по реда на Изборния кодекс. Беше прието срокът за предложения до второто четене да е 4 дни.

Хората в изолация и пациентите в Сovid отделенията ще упражнят своето право на глас чрез подвижни урни. Друга редакция в закона ще позволи и на граждани с изтекли документи също да могат да гласуват. На ЦИК се възлага не по-късно от 50 дни преди изборния ден да приеме правила за организация и реда на изборите, така че да се гарантират животът и здравето на хората.