Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че последният петгодишен икономически план се е провалил почти във всички сектори на икономиката, които са доста далеч от набелязаните преди пет години цели. Това стана по време на откриването на конгрес на управляващата Корейска трудова партия. Петгодишният план бе изготвен и представен на конгрес на партията през 2016 г.

В речта си севернокорейският лидер подчерта, че страната му преживява безпрецедентни трудности. Той призова за нов петгодишен план. В словото си Ким призова за работа в посока на засилване на мощта на Северна Корея, която според него ще помогне на страната сама да се справи с вътрешните и външните предизвикателства, които пречат на напредъка ѝ.

Ким похвали севернокорейците за решителните им действия за справяне с трудностите във връзка с пандемията от коронавируса. Северна Корея официално все още не е регистрирала нито един случай на заразяване с коронавирус. Конгресът на Корейската трудова партия е един от най-големите спектакли на севернокорейската пропаганда, като цели да покаже на обезпокоените севернокорейци, че Ким контролира нещата и да затвърди единството в партията под негово ръководство.

Но някои наблюдатели са скептични, че конгресът ще стигне до някакви фундаментални решения на севернокорейските проблеми, много от които произтичат от десетилетия на лошо управление на икономиката и от това, че Ким продължава с безразсъдните си усилия за напредък по скъпата програма за ядрени оръжия. Очаква се конгресът да продължи няколко дни. Той се провежда в момент, в който страната е изправена пред много кризи.

По Асошиейтед прес и Ройтерс