Роден на 25 август 1930 г. във Фонтабридж, Единбург, Шотландия, Шон Конъри се издига до слава от доста скромен старт. Дете от бедно семейство, той напуска училище на 13-годишна възраст, за да работи като млекар и по-късно се подвизава като общ работник, шофьор на камион, дори полировач на ковчези и в крайна сметка започва работа като модел в Художествената школа в Единбург. По-късно започва с епизодични роли, като същевременно пее в хор и тренира непрекъснато бодибилдинг.

По време на военната си служба в Кралската армия се замисля за военна кариера, но е освободен по здравословни причини. На 21 оплешивява почти напълно. Това го травмира силно, но както по-късно се оказва, донякъде е преимущество. След като не става военен и трябва да се примири с оплешивяването си, 23-годишният Шон Конъри се рее между изборът да се пробва като актьор, и да стане професионален футболист, като любовта към театъра взима връх и когато е поканен да се присъедини към Кралския театър, решава да прави актьорска кариера. Плешивостта му ни най-малко не се оказва пречка за ролята му в „Джеймс Бонд”, в която играе с … тупе.

Шон беше първата звезда, изиграл ролята на 007 на големия екран и се появи в седем хитови филма за емблематичния агент. В анкета, проведена от седмичника RadioTimes сред своите читатели, феновете на екшън филмите за агент 007 избраха британския актьор Шон Конъри за най-добрия Джеймс Бонд в историята.

Легендарният шотландски актьор е познат от над 70 филма, между които „Ловът на Червения октомври“ „Скалата“, „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“, „Недосегаемите“, „Името на розата“ и много други.

Той има редица филмови награди, включително „Оскар“ за най-добра поддържаща роля в „Недосегаемите“ през 1988 г., две награди БАФТА и два „Златни глобуса“. Актьорът е с общо 31 награди и 14 номинации за филмови отличия. В последните години той озвучаваше филми, включително анимационни, занимаваше се с обществена дейност и бе активен член на на Националната партия на Шотландия. Като изключителен патриот си е татуирал в армията… картата на Шотландия и гербът на семейството си.

Конъри получава почетно рицарско звание от кралица Елизабет през 2000 г. Но той е еднакво обичан и почитан от своите колеги шотландци. Бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмонд публикува изявление в отговор на смъртта на Конъри, описвайки го като „най-великия шотландец в света, последният от истинските холивудски звезди, съвършеният Бонд“.

Шон Конъри беше известен и като горд шотландски патриот, като допринесе за възстановяването на шотландския парламент през 1999 г. – почти 300 години след последното заседание на законодателния орган. Актьорът участва в първата сесия на възстановения парламент, където бе аплодиран от депутатите и нарече този ден най-важният в живота си.