За незабавно освобождаване на Навални се обяви и Джейк Съливан, бъдещ съветник по националната сигурност в администрацията на бъдещия американски президент Джо Байдън. Атаките на Кремъл срещу господин Навални са не само нарушение на човешките права, но и обида към руския народ, който иска неговият глас да бъде чут, допълни Съливан.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, посъветва политиците, които са публикували подготвени предварително коментари относно ситуацията с блогъра Алексей Навални да уважават международното право и законодателството на Руската Федерация. Онова, което искам да кажа на господин Джейк Съливан, както и на много други задгранични деятели, които публикуват предварително изготвени коментари, е: уважавайте международното право, не посягайте на националното законодателство на суверенни държави и се заемете с проблемите във вашите собствени страни, написа Захарова в страницата си във Фейсбук.

Арестуването на Алексей Навални при пристигането му в Москва е неприемливо, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и призова за незабавното освобождаване на опозиционера, предадоха световните агенции. Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел призова руските власти да зачитат правата на Навални и също поиска неговото незабавно пускане на свобода. Борел допълни, че политизирането на съдебната система е неприемливо. Френското външно министерство призова за незабавното освобождаване на критика на Кремъл Алексей Навални. С европейските ни партньори следим ситуацията с най-голямо внимание и призоваваме за неговото незабавно освобождаване, се казва в изявление на говорителката на ведомството Аниес вон дер Мюл.

Министерството на външните работи на Австрия изрази безпокойство от задържането на Навални. В изявление се настоява за неговото незабавно освобождаване и за провеждане на пълно и независимо разследване на покушението срещу живота му. Полският премиер Матуш Моравецки нарече задържането на Навални още един опит за сплашване на демократичната опозиция в Русия и каза, че бърз и недвусмислен отговор от страна на ЕС е от съществено значение. Моравецки припомни, че зачитането на правата на гражданите е крайъгълен камък на демокрацията. Външният министър на Чехия Томаш Петържичек заяви, че има намерение да сезира Съвета на ЕС относно задържането на Навални. Той ще настоява въпросът да се разглежда на следващото заседание на Съвета на ниво външни министри. Дипломат номер едно на Словакия Иван Корчок пък каза, че мястото на Навални не е в затвора, а на политическата сцена, като участник в едно свободно и безопасно политическо съревнование.

Литва, Латвия и Естония призоваха да се наложат рестриктивни мерки срещу Русия след ареста на критика на Кремъл Алексей Навални. Това съобщи литовското външно министерство. Задържането на Алексей Навални от руските власти е напълно неприемливо. Настояваме за незабавното му освобождаване, написа в Туитър външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис.
ЕС трябва да действа бързо и ако той не бъде освободен, необходимо е да обсъдим рестриктивни мерки в отговор на този безсрамен акт, допълни литовският първи дипломат.

По материали на Euro News / Франция, Sky News и BBC News / Великобритания